Achter de schermen van een escape game....

Het spreekt tot de verbeelding, die Big Brother job achter onze camera’s.

 

Via tientallen kanalen houden we jullie nauwgezet in de gaten. Af en toe komen we een binnengesmokkelde smartphone uit de handen grissen, of manen we jullie aan toch je leven niet te riskeren door volledig onnodig te staan bengelen op een stoel, maar nog veel vaker duiken we op in de vorm van een subtiele tip waardoor je plots weer in gang schiet en er weer in volle vaart tegen aan gaat in “the box”.

Tijdens onze duizenden uren van teams observeren zien we ook erg vaak dezelfde (stereo)typetjes passeren, die bijna in ieder team voorkomen.

 

Herken jij jezelf? Of je vrienden/collega’s?

De Structuurfreak

“Wat hebben we al gebruikt?”, “Wat nog niet?”, “Komaan mannen, focus!”. De structuurfreak heeft het goed begrepen dat alles in de kamer moet gebruikt worden maar alles ook maar één keer. Hij/zij legt “zones” aan in de escape room en maakt hoopjes van “de gebruikte spullen”, “dingen waar we nog niets mee gedaan hebben” en wandelt vaak systematische toertjes door de kamer en wijst alles aan dat al wel of nog niet gebruikt werd.

 

De Kip zonder kop

Neemt elk voorwerp vier keer vast, draait alles om, verplaatst ieder object meerdere keren door de kamer, maar kijkt eigenlijk nooit echt grondig naar wat hij/zij in handen heeft. Als er een structuurfreak aan het werk was in de kamer, zorgt de kip zonder kop meestal dat er voorwerpen terug bovengehaald worden vanuit zorgvuldig gesorteerde hoopjes.

 

De Klokomroeper

“We zijn al 5 minuten bezig en we hebben nog niets gevonden!”, “Al halverwege mannen!”, “tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, één”. In plaats van zich op het spel te concentreren, houdt de klokomroeper de resterende tijd nauwgezet in de gaten. De laatste 30 seconden van het spel staart de klokomroeper onophoudelijk naar de klok en haakt volledig af van het spel.

De Broekschijter

Na een eerste special effect in de kamer, durft de broekschijter niets meer. Hij/zij zal nooit eerst nog een nieuwe ruimte binnengaan, steekt zijn/haar handen nergens in en weert elk donker hoekje. Na een tijdje doet ook een teamlid dat iets te plots beweegt of een licht dat aangaat de broekschijter gillen en naar adem happen.

De Motivator

“We zijn goed bezig!!”, “Komaan he mannen”, “Goed gevonden!”, “Amai dat gaat hier vlotjes!”, “Merci he!”, “Dat heb je goed gedaan!”. De motivator houdt de teamspirit hoog en prijst elke kleine overwinning.

 

De Tipsmeker

Vanaf de eerste seconde dat er iets niet lukt, richt de tipsmeker zich tot de camera’s en smeekt met pruillipje om een tip. Ook zoekt de tipsmeker continu bevestiging van de camera’s. “We vinden code 1234, is dat juist?”, in plaats van de code gewoon even in de kamer uit te proberen. Of “er gaat een deur open, mogen we daar binnen gaan?”

 

De Vastbijter

De vastbijter is vastberaden elke opdracht in zijn eentje tot een goed einde te brengen, ook al liggen zijn talenten soms elders of is er nood aan samenwerken met een teamlid. Geef hem een puzzel of een moeilijk opendoenbaar doosje en hij laat niet los tot het opgelost is, ook al lukt het oplossen langs geen kanten. Even afgeven aan een teamlid is geen optie.

 

De Manager

De manager zorgt voor het overzicht tijdens het spel, verdeelt de taken en slaat alles gade vanop een afstand. De manager zie je nooit op zijn knieën onder een tafel kijken of in een donkere hoek van de kamer kruipen.

 

De Mol

Heel vaak onbedoeld zorgt de mol voor totale verwarring in het spel, voor objecten die verdwijnen, codes die zogezegd niet werken en zelfs deuren die bij het juist oplossen van het spel openvliegen en weer toegetrokken worden.