10 tips

om een escape room ontsnapper te worden

De “escape rate” of het ontsnappingspercentage van onze boxen ligt niet op 100%. Dat betekent dat niet elk team er in slaagt om binnen de tijd de code te kraken. 

 

Soms gaan er uren voorbij zonder één ontsnapping, vaak is het super nipt en hebben teams een paar minuutjes of secondjes over op de klok. Maar nog veel vaker hebben ze een paar minuutjes te kort. Hoe vaak horen we niet “nee!!! Laat ons nog even doorspelen, we waren er bijna!!”.

 

Onze “Wall of Fame” wordt vaak met jaloezie bestudeerd. “Hoe kan dat toch?” of “Die zijn hier zeker al eens eerder geweest!” horen we vaak weerklinken. Maar onze superteams behalen die records echt op een eerlijke manier. En wij weten waarom.

 

Vaak weten wij al op voorhand, of merken we tijdens de eerste minuten van het spel, of een team in het spel zal slagen. En dat heeft niets met onze tips te maken. We pushen niemand naar de eindmeet en de beste teams hebben meestal geen enkele tip nodig.

Daarom, speciaal voor jullie, 10 tips van achter de schermen:

 

1. WEES VOORBEREID.

 

De beste teams komen heel erg gefocused toe en hebben meestal al een heel plan afgesproken op voorhand. Wie is waar goed in, om de hoeveel minuten plannen ze de koppen bij elkaar te steken, en vooral: wat is het huidige record? Met een blik op de wall of fame vragen ze ons de champagne koud te zetten want ze gaan ervoor! Die verbetenheid werkt zeker in je voordeel want lanterfanten en koekeloeren zijn nefast voor het tijdig ontsnappen. De beste teams staan superscherp als ze toekomen en teamleden die tijdens het diner voor het spel een wijntje dronken, worden al op voorhand berispt. We hebben je op je scherpst nodig, dus start zo uitgeslapen, alert en nuchter mogelijk aan je spel.

 

2. ALLES DOET ERTOE.

 

Zeg niet te snel: “Het zal wel niets zijn, puur decoratie of afleiding”. Alles is iets. Alles betekent iets. Of toch 90% van wat je in de kamers tegenkomt. En valse sporen daar doen we niet aan mee, dus vanaf dat je iets vreemds opmerkt, roep het uit en bijt je erin vast.

3. NIEMAND KAN HET ALLEEN.

 

Probeer niets in je eentje te klaren. De opdrachten in de boxen worden ontwikkeld om teamdynamieken te stimuleren dus het is onmogelijk om ze in je eentje op te lossen. Gebruik elk ideetje van je teamleden, probeer alles uit, en gebruik elkaars handen, ogen en oren. Daarom is een escape game ook een ideale teambuilding. Iedereen krijgt een rol en voegt iets toe aan het spel.

 

4. ZET JE AUTOMATISCHE PILOOT AF.

 

Je automatische piloot kan je in een escape game echt niet helpen. Probeer zo alert en helder mogelijk te denken en laat je niet te snel meevoeren in een automatische conclusie. Ook alles wat je leerde uit een vorig escape game zet je best uit je hoofd. Het zit gegarandeerd weer anders in elkaar.

 

5. BRENG JE BESTE VRIENDEN MEE.

 

Onze recordteams zijn meestal beste vrienden, kennen elkaar vanuit de kleuterklas en hebben nu de meest uiteenlopende jobs. Een team waar je 100% op je gemak bij bent, met wie je elke bizarre gedachte die door je hoofd schiet, durft delen, maar waarin ook iedereen op een andere manier nadenkt, dat zijn de beste escapers.

 

6. ZORG VOOR STRUCTUUR.

 

Houd tijdens het spel goed bij wat je al gebruikt hebt en wat nog niet. Als je vastzit en niet meer weet wat te doen, kijk dan vooral naar iets dat je nog niet gebruikt hebt, daar zal nog wel iets mee te doen zijn. Dingen dubbel gebruiken is puur tijdverlies.

7. COMMUNICATIE!!

 

Het is een cliché, maar het is echt waar. Denk luidop, zeg wat je doet, zeg wat je ziet, vraag je luidop af wat nog niet klopt of wat je niet snapt. De beste ideeën komen voort uit veel kleine losse fladders van ideeën.

 

8. BLIJF DOOR DE BOMEN HET BOS ZIEN.

 

Besef goed waar je naar op zoek bent. Soms kan je veel tijd winnen door even afstand te nemen en niet verzeild te raken in details. Of bedenk een systeem om een opdracht efficiënter aan te pakken. Elke seconde telt, dus vanaf dat iets te lang begint te duren, is er waarschijnlijk een veel efficiëntere manier om het aan te pakken.

 

9. ROEP HULP IN.

 

En daarmee bedoelen we niet: Smeek om een tip. Als iets niet lukt, geef je de opdracht best door aan iemand anders. Verse ogen zien vaak plots iets nieuws of iemand anders heeft vaak gewoon meer aanleg voor een bepaalde opdracht. Als je nooit graag puzzelde of knutselde, dan geef je in een escape room de pruts-puzzel-handigheids-opdrachten best aan iemand anders en focus jij je beter op het grote geheel en zoek je de verbanden tussen verschillende opdrachten. Splits dus op en doe ook meerdere opdrachten tegelijk, zo win je heel veel tijd. Blijf natuurlijk wel heel de tijd communiceren want alles heeft met elkaar te maken.

 

10. HOUD HET HOOFD KOEL.

 

De tijd tikt en zeker aan het eind van het spel wordt de spanning opgedreven. Laat je niet in de val lokken om dan als een kip zonder kop in paniek te schieten. Blijf kalm, houd het hoofd koel en geloof ons, je kan echt nog veel gedaan krijgen tijdens die laatste minuten. Je zou de eerste niet zijn die met een paar seconden over op de klok de deur open krijgt.

 

Zo, onze wall of fame is klaar voor wat nieuwe gezichten!​

 

Succes en tot gauw!